@HEALTHCARE ARCHITECTURE AWARD 2000
CARE TOWN TAKANOSU
@The Takanosu Care Town is a residential complex for the olderly built last year in the town of Takanosu in northern Akita Prefecture. This facility is not the so]called gretirement home" because it also serves as a support center for those who are receiving and providing nursing care at home. While providing home help service on a 24]hour patrol basis throughout the town, it serves as one of the town's core satellite stations that are now being established at seven locations.
@
In designing the facility, efforts were made to realize the following points:
EMinimize a transfer shock for the elderly
EAllow residents to utilize their residual functions
EAllow residents to control their own living environment
EEnsure that residents do not lose the sense of belonging to their living space
EInvolve facility users in creating space suitable for them
Location Takanosu, Akita
Number of bed 80 (+30 for respite care)
Site area 38,500m2
Total floor area 8,593m2
Structure Reinforced concrete, partly steel-frameGone story
Completion December 1998
Architect Tadashi ToyamaGAtelier Cosmos

@HEALTHCARE ARCHITECTURE AWARD 2000
ASAKA HOSPITALiA BLOCKj
@The scope of this project is a new building addition which houses 200 beds and some renovation projects of the existing facilities.
@
One nursing unit with 50 beds is grouped into three clusters, or gneighborhoods", with some 16 residents in each, to break down the scale and to provide a hierarchy of public and private spaces, resulting in that the patients are offered various places to spend their free time. This hospital is a private psychiatric hospital.
Location Koriyama, Fukushima
Number of bed 206
Site area 30,505m2
Total floor area 6,764m2
Structure Reinforced concreteG5 floors
Completion March 1999
Architect Kyodo Architects & Associates

@HEALTHCARE ARCHITECTURE AWARD 2000
PALLIATIVE CARE UNIT OF FUKUI SAISEIKAI HOSPITAL
@The Palliative Care Unit was established in October 1998 as the first such unit in Fukui Prefecture. This 20]beded unit is detached from the main building and there is a connecting passage between the two buildings.
@
In planning the design, efforts were made to bring in light, water, and greenery as well as to create a place just like one's home. There are private patient rooms and a staff zone on the first floor. These areas are joined organically by a spacious atrium flooded with natural light. Arranged with plants and a fountain, the atrium serves as a place of rest and relaxation for patients. Large floor space is allocated to each patient room and 4 rooms were placed in a separate building. Family space is placed at all the important spots within the unit.
@
On the second floor, there are supplementary rooms such as classrooms and family bedrooms which may be used for various purposes. The interior is based on a wooden finish with the use of brownish window sashes and wooden window frames to achieve consistency in atmosphere.
Location Fukui City, Fukui
Number of bed 20
Site area 11,114m2
Total floor area 3,459m2
Structure Reinforced concreteG1 basement and 2 stories
Completion October 1998
Architect Axs Satow Inc

@HEALTHCARE ARCHITECTURE AWARD 2000
NITA MUNICIPAL HOSPITAL & NITA HEALTH MANAGEMENT CENTER
@The Nita Hospital was established in 1949 soon after the war ended. Since then it had continuously expanded and extended the facility until it became too small and obsolete. Recently, the hospital was completely rebuilt on a new site in commemoration of its 50th anniversary.
@
The new facility is a 144-bed general hospital and 46 beds of which are used for long]term nursing care. At the same time, the Nita Health Management Center, a health and welfare facility, was newly built. The Shimane Rehabilitation Institute was also opened around the same time on an adjacent site. The area has now become the town's central health and welfare base.
Location Nita, Shimane
Number of bed 144
Site area 4.870m2/H.M.C. 2,376m2
Total floor area Hosp. 9,807m2/H.M.C. 2,376m2
Structure Hosp-Steel flame and reinforced concreteG1 basement and 4 floors
H.M.C.-Reinforced concreteGone floor
Completion March 1999
Architect NIKKEN SEKKEI

close


Copyright (C) 2001 Japan Institute of Healthcare Architecture, All Rights Reserved.